Windows aplikacije 2. dio

Najbolje besplatne Windows aplikacije 2.dio

Kupili ste novo računalo s prediinstaliranim Windows operativnim sustavom i nedostaje vam brdo aplikacija? Pitate se koje su najbolje besplatne Windows aplikacije? Jučer smo pisali o najboljim besplatnim Windowsim aplikacijama, a danas vam donosimo nastavak, odnosno drugi dio.

Ove aplikacije će vam pomoći da izvršite svoje dnevne zadatke vrlo brzo i efikasno. Od elektroničke pošte, surfanja internetom, pisanja pisama, organiziranja vaših kolekcija slika, ovo su jedne od najboljih aplikacija koje možete koristiti, a ne stoje vas ni lipu.  Pa krenimo dalje s opisom drugih aplikacija.

6. Open Office

Sun Microsystems razvio je Open Office i možete ga preuzeti kao alternativa Microsoft Office paketu. Open Office uključuje editor teksta, editor proračunskih tablica, editor prezentacija, editor dijagrama i program za rukovanje bazama podataka kao alternativu Officeovom Wordu, Excelu, Powerpointu, Visiou i Accessu.

Ove aplikacije nude odličnu kvalitetu i podršku za većinu Officeovih dokumenata i čitanje i pisanje u ISO standard Open Document formatu. Jedna od alternativa Office paketu je i KOffice paket koji je originalno razvijen za Linux, ali je proširen da radi na Windowsima i OS-Xu.

Download – Preuzimanje

7. VLC media player

VLC media player je audio i video player koji podržava veliki broj različitih formata za slušanje glazbe i gledanje videa, čak i streaming sa mreže. Može konvertirati različite formate i može reproducirati DVD i VCD formate. Sama aplikacija može imate različite skinove i nudi podršku za razlčite naslovne stranice albuma i ostale medijske metapodatke. VLC media player je softver otvorenog koda sa aktivnom zajednicom koja ga stalno razvija i nudi online podršku.

Alternativa VLC media playeru je legendarni Winamp, koji ima pozamašnu listu mogućnosti i može se nositi s većinom konkurentskih playera. Dostupan je za preuzimanje u slobodnoj verziji i komercijalnoj verziji, no za većinu korisnika dovoljna je i besplatna verzija koje je prepuna raznih mogućnosti.

Download – Preuzimanje

8. Media Monkey

Ako ste instalirali VLC media player i počeli graiti svoju kolekciju glazbe, vrlo vjerojatno ćete trebati i aplikaciju Media Monkey. Media Monkey je baza podataka koja vam omogućuje da podesite, organizirate i sinkronizirate vašu kolekiju glazbe sa vanjskim MP3 playerom.

Dostupna je u besplatnoj verziji, sa mogućnošću sporijeg snimanja glazbe s CDa radi poboljšanja kvalitete presnimavanja. No besplatna verzija ima izostavljene napredne mogućnosti programa kao što su višestruke kolekcije glazbe i automatska detekcija nove glazbe.

MP3 enkoder koji se nalazi u besplatnoj verziji programa je vremenski limitiran no može se zamjeniti i sa nelimitiranim MP3 enkoderom koji je dostupan ovdje.

Download – Preuzimanje

9. Foxit PDF Reader

Ako dijelite dokumente s drugim ljuima, surfate internetom već jedno duže vrijeme, sigurno ste naišli na Adobeom PDF format dokumenata. Nažalost Adobeov čitač PDF dokumenta je jedan glomazan i spor komad softvera koji vas može mučii sa svojim konstantnim obnovama čak i kada samo želite pročitati jednu stranicu vašeg PDF dokumenta.

Na sve sreću postoji alternativa, a to je Foxitov Foxit Reader, koji je mali, brzi i nenametljiv program. Odličan je za starija spora računala koja nemaju mnogo RAM memorije. Besplatna verzija Foxit Readera je podržana oglasima koji se prikazuju u glavnoj alatnoj traci, ali se mogu maknuti kada platite za Pro verziju ove aplikacije.

Download – Preuzimanje

10. Gimpshop

Picasa vam omogućuje da napravite osnovne prepravke na vašim fotografijama, ali ako zaista želite napraviti kompleksne promjene ili napraviti svoju sliku iz početka, trebat će vam editor slika.

Mnogi zaljubljenici u softver otvorenog koda (eng. open source software)  uputit će vas na program GIMP. Dok  se GIMP razvija i nudi profesionalne mogućnosti za uređivanje vaših slika, njegovo korisničko sučelje nije nikad bilo obečavajuće.  Tako je nastao GIMPShop koji je uzeo GIMP i počeo prilagođavati njegovo korisnički sučelje da više sliči industrijskom standardu programa Photoshop.

Postoji mnogo Photoshop tutorijala na internetu, a GIMPShop nam omogućuje da ih pratimo. Naravno postoje i neke limitiranosti GIMPShopa kao što je nepodržavanje Photoshopovog sloja za prilagodbu (eng. adjustment layer) i nekih drugih naprednih mogućnosti koje su predstavljene u naprednim tutorijalima.

Download – Preuzimanje

Tomšić Damjan

Pozdrav, ja sam Damjan Tomšić, osnivatelj i urednik informatičko edukativnog bloga Oblak Znanja. Za Vas ću se potruditi da dobijete edukativne članke, savjete i recenzije vezane uz osnovno i napredno korištenje računala i interneta. Kontak: Google+, Gmail.