Online kupovina

Online kupovina i otvaranje PayPal računa

Online kupovina je kupnja proizvoda i usluga putem interneta. Oblik je elektroničke trgovine i obavlja se u online trgovinama (web stores, e-shops).

Sve veći broj ljudi koristi ovakvu vrstu kupovine za nabavu široke palete proizvoda, od odjeće, kućnih potrepština, kozmetike, tehnike, informatičke opreme te raznoraznih usluga poput edukacija, kupnje karata i sl.

Prednosti online kupovine su mnoge, no mi ćemo ovdje navesti samo neke:

 1. Online trgovine dostupne su 24 sata, 7 dana u tjednu.
 2. Širok izbor proizvoda -> možete birati cijenovno prihvatljive proizvode, uspoređivati cijene te kupovati na popustima.
 3. Globalni izbor -> možete kupovati u bilo kojoj Zemlji iz bilo kojeg kraja Svijeta.
 4. Praktičnost -> štedi vaše vrijeme, kupovinu možete jednostavno obaviti iz svog naslonjača.
 5. Bolje informacije o proizvodima -> možete pročitati ocjene i recenzije proizvoda, pronaći iskustva drugih kupaca s proizvodom kojeg kupujete.
 6. Viša kvaliteta usluga zahvaljujući sve žešćoj konkurenciji.

PayPal račun

Za online kupovinu potrebno je otvoriti PayPal račun. PayPal je najpoznatiji i najrašireniji internet servis za primanje i slanje novca. Posebnost Paypala je jednostavnost, sigurnost i široka prihvaćenost kao sredstva plaćanja putem interneta.

Kako bi se registrirali na PayPal račun potrebna vam je debitna ili kreditna kartica. Kartice koje možete koristiti za registraciju su Visa, Visa Electron (Erste ili PBZ banke te tekući račun Splitske i OTP banke), MasterCard i American Express.Pay Pal cvvVažno je da vaša kartica ima CVV (Card Verification Value) broj koji se nalazi na poleđini kartice i jedinstven je za svaku karticu. Njega upisujete prilikom registracije na PayPal, odmah na početku. Savjetujemo vas da prije registracije na PayPal uplatite 20 kn na račun kartice.

Sam postupak registracije vrlo je jednostavan:

 1. Ulogirajte se na www.paypal.com
 2. Profile – Add or edit credit card info
 3. Add card – upisujete 16 znamenkasti broj s prednje strane kartice i CVV broj na poleđini
 4. Verify card

Nakon registracije kreditne kartice PayPal će upozoriti korisnika da je njegov račun ograničen u transferima na iznos do 100 $. Tog ograničenja se rješavate tako da izaberete nadogradnju koja podrazumijeva skidanje 1,95 $ s vašeg računa (to je onih 20 kn koje ste uplatili). PayPal će skinuti taj novac i poslati vašoj banci, u opisu plaćanja, četveroznamenkasti broj nazvan Expanded Use Number (EUN).PayPal 4 znamenkasti brojUkoliko imate uvid u svoje transfere putem interneta kroz nekoliko dana možete očitati EUN (pogledajte transakciju gdje piše PayPal) i time maknuti ograničenje sa svog PayPal računa. Ako nemate internet bankarstvo pođite u banku i zatražite da vam pogledaju transakciju koju ste napravili preko PayPal-a i kažu četveroznamenkasti broj.

Ponovno se ulogirajte na PayPal i unesite taj broj jer bez njega nećete moći verificirati karticu, što znači da je nećete moći koristiti ukoliko premašite limit od 100 $. Ukoliko ste slijedili sve korake vaš PayPal račun je sada verificiran, siguran i spremni ste za online kupovinu.

Za kraj je važno napomenuti da je vaš PayPal račun vezan uz vaš e-mail račun. E-mail je praktički vaš PayPal račun, stoga morate biti oprezni da netko ne dođe u posjed vašeg korisničkog imena i lozinke e-maila, jer s time može platiti bilo koju PayPal transakciju. Jednom kad se kreditna kartica registrira u PayPal sustav ona vam za plaćanje više nije potrebna.

Naš savjet je da budete oprezni gdje kupujete (što podrazumijeva korištenje provjerenih web stranica, npr. eBay), tražite trgovce s pozitivnim ocjenama od strane kupaca i uživajte u čarima online kupovine!

Kenđel Anita

Pozdrav! Ja sam Anita, diplomirana ekonomistica i blogerica na Oblaku Znanja. Za Vas ću pisati kvalitetne savjete i upute vezane uz korištenje uredskih programa te novih online tehnologija vezanih uz vaše poslovanje. Kontaktirajte me: Google+, Gmail.

139 thoughts on “Online kupovina i otvaranje PayPal računa

 1. Pozdrav! Koliko sam shvatila, mogu se registrirat na paypal sa žiro računom pbz banke, no zanima me je li bolje otvoriti žiro račun isključivo za paypal ili pak mogu koristiti već postojeći, s tim da mi na njega sjeda plaća. Nisam baš informirana, ali ne znam koliko je sigurno koristiti istu karticu za oboje jer se bojim da se nešto ne bi zakompliciralo, pa onda ne budem mogla dizati novce s nje ili tako nešto.

Comments are closed.